România se află in fața unor mari provocări: continuarea proiectului de țară România inteligentă început prin proiectul pilot ”Alba Iulia 2018 – oraș inteligent”, transformarea digitală a economiei și a societății, pentru a ține pasul cu dezvoltarea țărilor din Uniunea Europeană. Ce ne va rezerva anul 2017? Își va asuma ministerul, guvernul rolul de coordonator al acestor transformări?
Acestea sunt câteva din întrebarile la care vom căuta răspuns la cea de a XXI-a ediție a evenimentului Ziua Comunicațiilor care va loc în 25 aprilie 2017 la hotel Marriott în discuțiile cu personalități ale telecomunicațiilor: autorități, operatori, fabricanți, etc.
După ce guvernul prin ministrul anterior al telecomunicaților, și-a asumat ideia de declanșare și coordonare la nivel național a procesului de transformare digitală a orașelor României lansând proiectul pilot ”Alba Iulia 2018 – oraș inteligent”, actualul guvern, prin actualul ministru este chemat să continue acest proces cu implicații profunde asupra vieții localităților românești.
Un proiect pilot ”Alba Iulia 2018 – oraș inteligent” reușit este începutul unui proiect de țară – ”România inteligentă”, prin replicarea la nivel național a rețetei rezultate în urma experimentului Alba Iulia și care ar duce, pe termen lung, la transformarea modului de viață din orașele și localitățile din România.
Experiența câștigată în derularea proiectului pilot Alba Iulia, ”modelul de afacere” rezultat în urma acestui proiect, dar și echipa cu experți tehnici și economici care se va forma, vor permite replicarea la nivel național, transformarea digitală a orașelor și localităților României. Aceasta ar însemna că procesul de transformare a orașelor să fie coordonat, sau ajutat de la ”centru”, de la guvern, prin ministerul ”telecomunicațiilor”. S-ar putea reproșa că inițiativa locală, acolo unde există, ar avea de suferit dacă guvernul ar interveni sau ar conduce ”inteligentizarea” orașelor și localităților țării, deoarece, de cele mai multe ori, guvernul se mișcă mai greu și ar putea astfel frâna elanul local. Aceasta ar fi valabil numai pentru orașele mai ”grăbite”, care deja au început aprocesul de transformare. Însă, abordarea ”centristă” ar avea marele avantaj de a veni în ajutorul localităților mici (orașe mici, comune) care nu au nici expertiza necesară și nici fondurile necesare și care s-ar vedea, astfel, condamante la rămânere în urmă. În plus, abordarea ”centristă” prezintă avantajul utilizării unei expertize (economice și tehnice) acumulate la ”centru” în urma proiectului pilot și care cu greu s-ar putea găsi la nivel local (lipsa specialiștilor IT în orașele și, mai ales, localitățile mici, de exemplu) și ar evita, astfel, multiplicarea în toate orașele a unor astfel de echipe și expertize pentru administrarea procesului de transformare.
În 25 aprilie 2017, în prima sesiune a evenimentului Ziua Comunicațiilor, vom afla, deci, dacă actualul ministru al ”telecomunicațiilor” va contiuna proiectul început anul trecut pentru accelerarea procesului de transformare digitală a localităților noastre. Discuția cu domnul ministru ar putea aborda și alte subiecte – administrarea activelor de telecomunicații ale statului (listarea RomTelekom, restructurarea S.N. Radiocomunicații, ..), stimularea adopției Internetului, protejarea românului consumator de servicii de telecomunicații, primele teste 5G (Alba Iulia, 2018?) acordarea licențelor pentru tehnologia 5G (2017 sau 2018?). Probabil, tot atunci, îl vom cunoaște și pe noul președinte ANCOM. Timp ar fi.
În afară de autoritățile care pot decide asupra procesului de transformare digitală, un rol important îl joacă companiile care aduc tehnica digitală în localități, care transformă aceste localități. Este vorba de marii operatorii de telecomunicații care oferă în afară de rețelele lor și unele aplicații, de fabricanții de echipamente care oferă echipamente și aplicații dedicate și de furnizorii de soluții IT. Ziua Comunicațiilor 2017 oferă posibilitatea unui dialog cu aceștia în sesiunea a doua și următorele.
Transformarea digitală a localităților țării a deschis o nouă piață pe care unele dintre aceste companii sunt deja prezente, iar evenimentul Ziua Comunicațiilor 2017 ne va permite să aflăm cum evoluează această piață, care sunt rezultatele anului 2016, care sunt planurile pentru anul 2017, ce dezvoltări tehnologice se preconizează sau cum vor fi direcționate investițiile în acest an.
Dr. Nicolae Oacă