Stiati ca popularul standard ETHERNET celebreaza cea de-a 40a aniversare, iar IEEE 802 a fost creat acum 30 de ani odata cu standardul 802.3T ?
Ultimile tehnologii din domeniul multimedia, IEEE 802.11ac si HDTV creeaza nevoia unor rate de transfer din ce in ce mai mari din partea de cablare structurata. Pana nu demult, retelele de comunicare erau separate, fiind usor de clasificat in functie de aplicatia si tehnologia folosita: cabluri torsadate pentru telefonie si transferul de date, cabluri coaxiale pentru televiziune.
Astazi, “ETHERNET” este unul dintre standardele dominante folosite in telecomunicatii pentru un numar tot mai mare de aplicatii. Termenul “ETHERNET” descrie atat interfata fizica (cablu, conectica), cat si protocolul de transfer al datelor. De la lansare, ETHERNET a fost de mai multe ori standardizat pentru a incorpora mai multe inovatii, de la 2.94Mbit/s la 100Gbit/s, de la cabluri coaxiale groase la cabluri subtiri, la cabluri cu perechi torsadate si, mai tarziu, la cabluri cu fibra optica si Wi-Fi.
Pe 17 iunie 2010 a fost depasit un nou prag, “IEEE 802.3ba – 40 Gbit/s and 100 Gbit/s Ethernet Task Force” a publicat noile standarde 40 Gbit/s si 100 Gbit/s pentru transmisia de date cu ajutorul fibrei opticei. In prezent IEEE 802.3bq lucreaza la standardizarea transmisie prin cupru cu viteze de pana la 40 Gbit/s. Pe 2 aprilie 2013 “400 Gbit/s Ethernet Study Group” a fost format pentru a dezvolta un nou standard Ethernet pentr transmisii de date cu viteze de pana la 400 Gbit/s.
Cerintele tot mai stricte impuse mediilor de transmisiune provocate de cresterea masiva a ratelor de transfer au dus la dezvoltarea si perfectionarea atat a cablurilor cu perechi torsadate, cat si a fibrelor optice. Pentru a testa aceste cabluri performante se impune folosirea unor echipamente de mare precizie care sa garanteze buna functionare a retelelor.
WireXpert 4500 de la Softing este un astfel de aparat, fiind pregatit pentru viteze 40G si mai departe, ce permite certificarea de cabluri de cupru conform standardelor ISO Clasa FA si TIA CAT7A, precum si a cablarilor de fibra optica SM si MM, inclusiv cu conectori MPO.
Afla mai multe detalii despre certificatorul WireXpert 4500 de la Softing pe site-ul www.tele-grup.ro.