Artificial Intelligence (AI) va genera in urmatorii ani riscuri economice, geopolitice si tehnologice importante. Este una dintre principalele concluzii ale studiului Global Risk Report 2017 prezentat in cadrul editiei de anul acesta a Forumului economic de la Davos. Studiul, realizat pe baza analizelor realizate de 750 de specialisti care au examinat o suita de 12 tehnologii emergente, nominalizeaza alaturi de AI robotica si biotehnologia la categoria potential negativ.
Predictiile asupra impactului dezvoltarii tehnologiilor emergente in piata globala a muncii confirma avertismentul lansat anul trecut de Klaus Schwab, fondatorul si presedintele executiv al World Economic Forum (WEF): „Ne aflam intr-un moment crucial de fuziune a tehnologiilor, de mare speranta, dar si de mare pericol”. Daca in 2016 mesajul a fost clar si concis – peste 5 milioane de locuri de munca vor disparea pana in 2020 ca urmare a accelerarii evolutiilor tehnologice –, anul acesta s-a incercat o „imblanzire” a perspectivei asupra potentialului de transformare al tehnologiilor AI.
Viziuni si perspective
La WEF 2017 au pus umarul la imbunatatirea imaginii tehnologiilor AI nume grele ale industriei IT, precum Ginni Rometty, Sergey Brin sau Satya Nadella.
Presedintele si CEO-ul IBM a explicat ca dezvoltarea rapida a tehnologiilor AI din ultimii ani este sustinuta de adoptia pe scara larga a serviciilor Cloud, a solutiilor Big Data si a mobilitatii. Ginni Rometty a exemplificat evolutia AI prin progresele inregistrate de sistemul IBM Watson, succesorul celebrului Deep Blue, prima masina care a reusit sa invinga un campion mondial de sah. Watson, conceput ca un sistem deschis capabil sa intelega intrebarile adresate in limbaje naturale si sa furnizeze rapid raspunsuri pe baza analizei volumelor mari de date structurate si nestructurate, este utilizat deja cu succes in domeniul medicinii (unde volumul de informatie se dubleaza la fiecare 60 de zile, 8.000 de noi lucrari de specialitate fiind publicate zilnic). Rometty a apelat la acest exemplu pentru a ilustra cele doua principii ale IBM in domeniul AI: folosirea tehnologiilor in folosul societatii si transparenta in utilizarea solutiilor AI. Concluzia CEO-ului IBM este ca teama ca inteligenta artificiala va genera o pierdere a locurilor de munca este in mare masura nefondata si ca tehnologia va functiona coeziv cu multe profesiuni, actionand ca un parteneriat intre om si masina.
Cofondatorul Google, Sergey Brin, a insistat asupra faptului ca, la momentul actual, este extrem de dificil de prezis care va fi viitorul tehnologiilor AI si care vor fi utilizarile potentiale ale acestora. CEO-ul Microsoft, a subliniat ca, din perspectiva sa, principala problema pe care o ridica inteligenta artificiala o reprezinta modul in care aceasta tehnologie poate fi disponibila pe o scara cat mai larga. Pentru aceasta, Satya Nadella a argumentat ca este nevoie de o colaborare mult mai stransa intre industria privata si guvern, integrarea AI in societate necesitand dezvoltarea de noi competente profesionale.
Interese geopolitice
Luarile de pozitie ale liderilor tehnologici prezenti la cea de a 47-a editie a WEF survin intr-un moment in care interesul guvernelor in dezvoltarea solutiilor de inteligenta artificiala este din ce in ce mai evident, capatand valente geopolitice.
De exemplu, Casa Alba a publicat in octombrie trecut un raport asupra viitorului dezvoltarii AI („Preparing for the Future of Artificial Intelligence”), in paralel cu un plan national strategic de cercetare si dezvoltare a acestui domeniu. Sunt masuri clare de recuperare a terenului pierdut de SUA in fata altor state, precum China, care inregistreaza progrese importante in domeniile „Deep learning” (o subramura a AI care dezvolta algoritmi pe baza modelelor de retele neurale biologice) si High Performance Computing si care anuntat recent ca a infiintat un fond 14,55 miliarde USD pentru a sustine dezvoltarea sectorului IT.
Exemplele se inmultesc
Dincolo de declaratii, strategii si viziuni, ramane intrebarea directa: Cat de probabil este ca anumite profesiuni sa dispara in urma dezvoltarii proceselor automatizate, a robotizarii si a dezvoltarii aplicatiilor AI? Raspunsul variaza in functie de numerosi factori, dar cert este ca exemplele incep sa se inmulteasca.
Pana la acest moment, robotizarea a generat concedieri masive in domeniul productiei industriale, iar automobilele si camionalele „self driving” nu mai reprezinta o noutate, insa incep sa apara victime si in randul „white collars”.
De exemplu, la inceputul acestui an, compania japoneza de asigurari Fukoku Mutual Life Insurance a inlocuit 34 de oameni cu solutia AI IBM Watson Explorer. La o investitie de 1,7 milioane USD si un contract anual de mentenanta de 128.000 de dolari, economiile obtinute cu salariile angajatilor sunt de 1,1 mlioane USD pe an si se preconizeaza o crestere a productivitatii companiei cu 30%.
Daca astfel de exemple va pun pe ganduri, aruncati un ochi pe pagina Web interactiva „Will a robot take your job?” (www.bbc.com/news/technology-34066941), creata de BBC, pentru avea o prima imagine asupra riscurilor reale pe care le genereaza adoptia AI.
Link-uri utile:
Satya Nadella and Ginni Rometty talk about Artificial Intelligence (AI) at DAVOS 2017
www.youtube.com/watch?v=iqzdD_n-bOs
Sergey Brin about The Future of AI and Google at DAVOS 2017