Transformarea digitală promite să declanșeze o nouă eră a productivității care ne va schimba viața. Fie că este vorba despre orașe inteligente, autoturisme autonome, internet industrial, sănătate, realitate virtuală sau fibră aeriana (engl. „fibre-over-the-air”), aceasta va schimba modul în care trăim, lucrăm și interacționăm.
O gamă larga de tehnologii și servicii vor fi interconectate de 5G, creând o platformă pentru inovare. Acesta va servi consumatorilor, întreprinderilor și va duce Internetul lucrurilor (IOT) la nivelul următor, în care conectivitatea superioară este o condiție prealabilă. Este o infrastructură care va susține prosperitatea viitoare și va crea noi locuri de muncă.
Atuurile Europei pot fi valorificate pentru a recupera decalajul și a deveni lider in 5G. Diferit față de alte regiuni, Europa ar putea oferi acces rapid la spectrul de frecvențe medii. O mare parte a Europei beneficiază, de asemenea, de rețele mobile cu densitate mare. Având în vedere accesul în timp util la spectrul de frecvențe radio, Europa ar putea utiliza site-urile mobile existente pentru a reduce timpul de piață (engl. “time to market”) al 5G și pentru a permite o construcție eficientă din punct de vedere al costurilor. Statele Unite îmbunătățesc economia și viteza de densificare a rețelei, făcând terenurile publice și clădirile pentru site-uri suplimentare disponibile la un preț previzibil. Europa ar putea să-și sporeasca avantajele făcând același lucru.
Cu 5G, securitatea este asigurata inca de la început ca parte a procesului de standardizare. Cu toate acestea, este doar un început. Dat fiind faptul că 5G devine o infrastructură critică, securitatea rețelei va fi determinată de tehnologia de securitate și de procedurile operaționale care sunt puse pe lângă caracteristicile standardizate. La Ericsson, in site-urile noastre europene de cercetare-dezvoltare, lucram neîncetat la dezvoltarea soluțiilor de securitate.
Spre economia digitală
Este vital ca 5G să fie disponibil pentru baza industrială a Europei. Nu în ultimul rând pentru întreprinderile mici și mijlocii care angajează două treimi din forța de muncă a continentului și generează mai mult de jumătate din cifra de afaceri totală. Dar, pentru ca Europa să fie un lider in 5G, trebuie să acționeze urgent asupra spectrului de frecvențe și să pună în aplicare un cadru armonizat de politică și de reglementare care să adreseze provocarile transfrontaliere și ale afacerilor internationale dintre multe variante de utilizare și implementare a tehnologiei 5G. Prioritatea ar trebui să fie atribuirea spectrului de frecvențe 5G, nu mai târziu de 2020, și acest lucru sa se intample într-un mod optim1 care să stimuleze investițiile în implementarea infrastructurii mai degraba decat să maximizeze onorariile în avans. Scopurile politice ar trebui aliniate, de exemplu prin includerea tintelor de acoperire în obiectivul de stabilire a prețurilor.
Pe măsură ce multe licențe moștenite ajung la sfârșitul mandatului lor, asigurarea siguranței în ceea ce privește reînnoirea poate duce la deblocarea investițiilor incrementale. Printr-o decizie istorica2 pentru telefonia mobilă, guvernul francez a renunțat la taxele de reînnoire pentru angajamente obligatorii de investiții pentru a extinde acoperirea și capacitatea. Începând cu anul 2000, operatorii europeni au cheltuit €160 miliarde3 de euro pentru taxele de spectru care ar fi putut acoperi deficitul de investiții de €155 miliarde de euro4 de euro pe care Comisia îl califică pentru a-și atinge obiectivele de conectivitate în 2025.
Faceți 5G o realitate
Sa fie lider în tehnologie este în natura Ericsson. Prin investiții timpurii și semnificative în cercetare și dezvoltare, suntem recunoscuți ca lideri în standardizarea 5G și avem nenumarate premiere industriale cu 5G.
În timp ce mulți vorbesc încă despre tehnologia 5G, Ericsson deja o implementeaza5. Din 2015, am livrat 3 milioane de radiouri gata pentru 5G (Engl. „5G ready radios”). Avem cele mai renumite tranzacții comerciale 5G cu operatori, inclusiv cu cei care au lansat deja servicii live. Mai mult de jumătate din rețelele comerciale IoT de arie larga (Engl. „wide-area IoT”) functioneaza pe echipamente Ericsson. Avem o tehnologie de ultimă oră care permite operatorilor să mixeze dinamic traficul de 4G și 5G pe același spectru, permițând 5G să fie activat doar cu un upgrade software. Trecerea la 5G poate cataliza, de asemenea, soluții eficiente din punct de vedere energetic în diferite sectoare ale societății pentru a contribui la reducerea emisiilor globale cu 15% sau o treime din reducerea de 50% cerută până în 2030.
Ericsson, cu sediul central în Europa, este prezent în 43 de țări europene. Producem în cinci fabrici și peste 35.000 de persoane pe continent lucreaza pentru noi. Anul trecut am investit aproximativ 3,7 miliarde de euro (18,5% din vânzările nete) în cercetare și dezvoltare. Cheltuim aproximativ 60% din bugetul nostru global pentru cercetare și dezvoltare în Europa, beneficiind de serviciile a aproximativ 14.000 de ingineri din 22 de centre de cercetare și dezvoltare găzduite în 15 țări.
Ericsson este gata să accelereze Europa. Haideti să să facem trecerea la 5G impreuna.