Planul de eliminare a costurilor de roaming initiat de Parlamentul European in urma cu 10 ani se apropie de finalizare. Comisia Europeana a stabilit recent tarifele maxime care vor intra in vigoare incepand din 15 iunie a.c.
Parlamentul European isi continua politica de reducere a costurilor de roaming, adoptand recent un nou acord. Conform acestuia, incepand din data de 15 iunie a.c., tarifele maxime ale apelurilor „internationale” vor scadea de la 5 eurocenti per minut la 3,2 eurocenti, iar pentru mesajele text de la 2 eurocenti la 1 eurocent. Si pretul pentru 1 GB de trafic de date in roaming va scadea in aceasta vara pana la 7,7 eurocenti, in urmatorii 5 ani prevazandu-se o reducere progresiva astfel:
– 6 eurocenti de la 1 ianuarie 2018;
– 4,5 eurocenti de la 1 ianuarie 2019;
– 3,5 eurocenti de la 1 ianuarie 2020;
– 3 eurocenti de la 1 ianuarie 2021;
– 2,5 eurocenti de la 1 ianuarie 2022.
10 ani de eforturi sustinute
Conform oficialilor europeni, noul program de reducere a tarifelor maxime de roaming reprezinta ultima etapa inaintea eliminarii totale a acestora. „Aceasta a fost ultima piesa a puzzle-ului. Din 15 iunie, europenii vor putea calatori in UE fara sa plateasca pentru roaming. Ne-am asigurat, de asemenea, ca operatorii vor putea continua să concureze pentru a fi in masura sa propuna cele mai atractive oferte pe pietele nationale”, a declarat Andrus Ansip, vicepresedinte al Comisiei pentru piata unica digitala.
Comisia Europeana a demarat proiectul de reducere a tarifelor de roaming din 2007. In 2013, CE a propus o legislatie de eliminare progresiva a acestora, iar in octombrie 2015 Parlamentul European a aprobat intrarea in vigoare a acestei decizii incepand din 15 iunie 2017, data de la care clientii operatorilor telecom care calatoresc in tarile membre UE vor beneficia de servicii de voce, text si date la acelasi pret cu cel al tarii de rezidenta („Roam like at Home”).
Masuri de prevenire a abuzurilor
Prevederile CE permit operatorilor telecom si furnizorilor de servicii de roaming sa foloseasca mecanisme de control transparente pe baza carora sa ia masuri de prevenire a utilizarii abuzive a sistemului „Roam like at Home” (cum ar fi, de exemplu, revanzarea in masa la preturi mai mici a cardurilor SIM pentru utilizarea permanenta in alte tari).
Pentru a detecta potentialele abuzuri, furnizorii de servicii de roaming au dreptul sa monitorizeze si compare tiparele de utilizare a serviciilor furnizate consumatorilor atat in tarile vizitate de acestia, cat si in tarile de rezidenta. Daca sunt identificate astfel de situatii – cum ar fi, de exemplu, utilizarea intensiva in roaming a unei cartele SIM inactiva pe termen lung in tara de rezidenta – operatorul are dreptul sa notifice utilizatorul asupra incalcarii prevederilor, iar acesta isi poate clarifica situatia in termen de doua saptamani. Ulterior, in cazul in care conditiile stipulate de operator nu sunt respectate, acesta are dreptul sa aplice tarifele maxime aprobate de CE (3,2 eurocenti/minut pentru apeluri; 1 eurocent pentru SMS-uri si 7,7 eurocenti per GB de trafic de date – valori fara TVA).
In cazul in care consumatorul doreste sa conteste suprataxarea aplicata de catre operator/furnizor, el se poate adresa autoritatii de reglementare din tara de rezidenta.
Categorii speciale de beneficiari
De noua reglementare vor beneficia nu doar cetatenii europeni care calatoresc ocazional in alte state UE, ci si cei care se incadreaza in categoria „stable links”, cum sunt, de exemplu, muncitorii trasfrontalieri, lucratorii detasati, beneficiarii programelor de mobilitate Erasmus+ etc.
Conform reglementarilor, incepand de la 15 ianuarie a.c., nu va fi nevoie de nicio inregistrare suplimentara pentru a beneficia de sistemul „Roam like at Home”, care va fi inclus ca optiune implicita in contractele de telefonie mobila ale tuturor operatorilor telecom care ofera servicii de roaming pe teritoriul UE.
Reglementarile prevad insa ca, in cazuri exceptionale, operatorii vor putea solicita consumatorilor furnizarea de dovezi ale faptului ca sunt rezidenti ai unei tari membre UE. Totodata, consumatorii care se incadreaza in categoria „stable links” vor trebui sa justifice operatorului prezenta frecventa si de durata pe teritoriul altui stat prin intermediul unor acte doveditoare (cum ar fi contracte de munca, colaborare, burse etc.).
Noile prevederi nu anuleaza dreptul consumatorilor de a achizitiona si utiliza carduri SIM in alte tari membre UE, pentru a benficia de tarifele locale din respectivele tari. Dar nu permit utilizarea acestora in regim „Roam like at Home” pe teritoriul unor terte state daca nu sunt rezidenti ai tarilor de unde au achizitionat respectivele cartele.
Rezultatele obtinute pana acum
Conform statisticilor europene, politicile de reducere a tarifelor de roaming au generat deja rezultate notabile pe teritoriul tarilor Uniunii Europene, unde s-au inregistrat:
– Scaderea cu 92% a costurilor apelurilor, incepand din 2007;
– Reducerea cu 96% a costului pentru 1GB de trafic de date in roaming, cu incepere din 2012;
– Crestere de peste 100 de ori a volumului de date accesate in roaming in intervalul 2008-2015;
– Scaderea cu 92% a pretului SMS-urilor, incepand din 2009.
Reducerea progresiva a tarifelor de roaming si eliminarea lor incepand de acest an reprezinta unul dintre pilonii strategiei Uniunii Europene de creare a Pietei unice digitale si pentru atingerea obiectivului „Gigabit Society”, stabilit pentru 2025.