Ca în fiecare an, și anul acesta ANIS – Asoicația Patronală a Industriei de Software și Servicii – se alătură promovării tradiționalei conferințe Ziua Comunicațiilor, organizată de ITS Events Management, ajunsă la cea de-a 24-a ediție. ANIS, organizație cu peste 20 de ani de expertiză în piață, reprezintă interesele a peste 130 de membri – companii cu capital românesc sau străin, cu venituri cumulate anuale de peste 2,5 miliarde de euro și peste 38.000 de angajați. Ca priorități strategice pe termen mediu, Asociația vizează dezvoltarea segmentului educațional, cu obiectivul de a dubla numărul de absolvenți IT, creșterea inovației, respectiv a numărului de startupuri active și de succes în domeniul tech, respectiv dezvoltarea economiei locale prin digitalizare. Astfel, toate proiectele ANIS aflate în derulare converg către cele trei direcții menționate.
Unul dintre obiectivele ANIS este implementarea unui parteneriat strâns și de durată între industria de IT și mediul academic, ce urmărește dezvoltarea sectorului IT prin creșterea performanței sistemului de învățământ universitar. Ca prim pas, Asociația a declinat acest obiectiv prin susținerea cadrelor didactice în demersul lor de a integra noi tehnologii în programa universitară și a unor metode inovative de predare, lucru care s-a concretizat prin proiectul Bursele ANIS, demarat în urmă cu doi ani. Proiectul constă în oferirea unor sponsorizări de câte 5.000 de euro cadrelor didactice tinere, ce introduc în curricula universitară cursuri din zone noi de tehnologie și metode noi de predare atât în facultățile de tehnologie, cât și în universități non-IT. Urmărim, astfel, stimularea abilităților de predare ale profesorilor, respectiv încurajarea studierii tehnologiilor emergente și introducerea unor metode inovative de predare.
De altfel, în 2019 ANIS a accesat fonduri europene prin programul Tech TalentGrowth, iar începând cu anul acesta (septembrie 2020 – iunie 2021) va organiza la nivel național cursuri gratuite de programare, securitate cibernetică, web development, testare, cu scopul formării unui număr de peste 400 profesioniști IT. Concret, prin proiectul TechTalent Growth, ANIS și-a propus creșterea nivelului de cunoștințe, competențe si aptitudini ale angajaților din companiile mici și mijlocii din România, care activează în sectorul IT&C, pentru ca acestea să-și poată dezvolta capacitatea de inovare și competitivitatea pe termen lung.
Totodată, începând cu anul 2006, ANIS susține în România și cursuri ISTQB Certified Tester, o schemă de certificare recunoscută și acceptată în peste 70 de țări la nivel mondial, ce oferă cursantului baza teoretică necesară testării eficiente a produselor software. Certificarea reprezintă un bun punct de plecare în construirea unei cariere în IT, iar cursurile ISTQB sunt recomandate și persoanelor fără background în domeniu, în scopul reconversiei profesionale. De la lansarea programului în România, ANIS a instruit și examinat peste 8.000 de persoane în vederea obținerii certificării ISTQB, doar în 2019 înregistrând un număr de 265 de persoane la cursuri și 647 la examene. Pe fondul contextului social din această perioadă, respectiv pentru a veni în întâmpinarea celor dornici de a obține această acreditare în perioada de distanțare socială, ANIS a convertit în online cursurile și examenele pentru certificările ISTQB.
Un al obiectiv al ANIS îl reprezintă promovarea digitalizării, atât în mediul privat, cât mai ales în sectorul public – acolo unde aceasta trebuie să fie o direcție strategică de importanță maximă pentru autorități, mai ales în această perioadă. La nivel privat, companiile din toate industriile trebuie să fie conștiente că transformarea digitală reprezintă un factor diferențiator raportat la competitivitate, iar companiile digitale cresc de două ori și jumătate mai repede decât companiile non-digitale. Astfel, ANIS a venit în întâmpinarea acestei nevoi a societății cu diverse propuneri, planuri cu măsuri specifice, care ar permite atât instituțiilor publice, cât și companiilor private, să rezolve rapid nevoia acută de digitalizare, permițând în același timp și accesul în piață al a produselor software noi. Acestea vizează direcții precum: simplificarea legislației achizițiilor publice, asigurarea accesului tuturor furnizorilor de soluții și promovarea principiului API First, încurajarea investițiilor în sisteme de infrastructură IT ce permit Single Sign On, adoptarea tehnologiilor cloud de tip PaaS și SaaS în administrația publică, respectiv accesibilizarea pe scară largă a semnăturii electronice.