1. Cum contribuie Orange la dezvoltarea rețelei 5G din România?
Unul dintre cei mai importanți pași în dezvoltarea rețelelor din România, inclusiv 5G, a fost făcut de Orange anul trecut, când în urma licitației ANCOM din noiembrie 2022 a devenit operatorul cu cel mai mare portofoliu de spectru din țară, taxele de licență pentru a utiliza 220 MHz de spectru în frecvențele 700 MHz, 1500 MHz și 3400-3800 MHz ridicându-se la 264,6 milioane €, cea mai mare investiție făcută în cadrul licitației din 2022.
Orange a făcut eforturi pentru dezvoltarea rețelei 5G locale încă dinainte de realizarea licitației ANCOM, având astăzi o prezență în 28 de orașe. Astfel, orașe precum Arad, București, Miercurea Ciuc și Sibiu sunt acoperite 100%, în timp ce consumatorii și afacerile ori autoritățile locale pot beneficia de Orange 5G și în Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iași sau Timișoara.
Nu ne-am concentrat doar pe oferte comerciale pentru companii ori consumatori casnici, ci și pe proiecte care să încurajeze inovația folosind tehnologia 5G. În martie anul acesta am deschis al doilea laborator 5G la Iași, după ce cu 2 ani în urmă am lansat primul laborator 5G în București. Laboratoarele Orange 5G sunt hub-uri tehnologice în care mediul academic, startup-urile și companiile pot să inoveze și să testeze soluțiile bazate pe tehnologia 5G. În același timp, suntem implicați în proiecte de cercetare și inovare la nivel european, precum Horizon Europe, prin care contribuim la standardizarea tehnologiei 5G, dezvoltarea sustenabilă a rețelelor mobile, asigurarea securității cibernetice și definirea viitoarelor generații de rețele 6G.
Dezvoltarea 5G este prioritară și pentru programul de accelerare Orange Fab, care a lansat recent un apel dedicat pentru noi startup-uri cu proiecte bazate pe 5G. Astfel, startup-urile interesate de program și de colaborarea cu Orange se pot înscrie până în septembrie 2023.
2. Cum vede Orange utilizarea tehnologiei 5G în rândul clienților? Ce proiecte pilot ați dezvoltat alături de companii partenere?
Odată cu lansarea laboratorului 5G Iași, în martie, am prezentat două noi colaborări cu partenerii noștri de la companiile Continental România și Raja.
Alături de Continental Iași, care a contribuit și la deschiderea laboratorului 5G, lucrăm la un proiect pilot pentru intersecții inteligente conectate. Soluția Smart Intersection, instalată în intersecția Podu Roș din Iași, are ca scop dezvoltarea de sisteme care permit vehiculelor automate și conectate să-și coordoneze comportamentul de conducere atunci când trec prin intersecții inteligente. Acestea vor contribui la reducerea numărului de incidente și la protejarea participanților vulnerabili la trafic, precum pietonii și bicicliștii. Soluția combină prelucrarea imaginilor video asistată de inteligența artificială cu beneficiile aduse de conexiunea la o rețea 5G și o soluție de tip edge-computing.
Raja Constanța, cel mai mare operator regional public în domeniul alimentării cu apă potabilă și al epurării apelor uzate, a dezvoltat împreună cu Orange România un proiect de mentenanță la distanță cu ajutorul soluției Augmented Team. Datorită acestei soluții, angajații au acces simultan în mai multe puncte de lucru, rezultând intervenții mai rapide și reduceri de costuri operaționale (ex: economii de energie). Aplicația de asistență remote combină realitatea augmentată (AR) și transmisiunea video în timp real pentru a conecta mai multe persoane simultan, iar infrastructura Orange 5G asigură o calitate bună a fluxurilor video prin latențe mici și viteze mari.
Un alt proiect notabil a fost dezvoltat în portul Galați pentru Navrom SA, replicând o soluție dezvoltată de Orange Belgia în portul din Anvers. Proiectul a presupus implementarea unei aplicații de navigație asistată, folosind sisteme de detectare IoT și camere video instalate în portul Galați, dar și pe o navă și pe barje. Toți senzorii și camerele activează protocoalele wireless interoperabile într-o rețea privată Orange 5G și permit extinderea conectivității la internet a sistemului de detectare. Această soluție contribuie la operarea portuară mai sigură și aduce mai multă securitate în ceea ce privește navigația în condiții de vreme nefavorabilă.
3. Care sunt planurile Orange pentru anul 2023 în ceea ce privește 5G?
În 2023 vom crește nivelul de acoperire 5G în orașe în care suntem deja prezenți și vom anunța Orange 5G în noi orașe. Pariul nostru este pe 5G, pentru creșterea experienței de conectivitate mobilă, pe extinderea rețelei de fibră pentru a oferi clienților noștri pachete convergente fix-mobil la cele mai înalte standarde de calitate.
Creșterea acoperirii merge mână-n mână cu păstrarea nivelului de performanță pentru care suntem deja recunoscuți.