Pentru următorii ani, Orange România mizează pe inovaţie şi colaborare în creşterea calităţii serviciilor şi dezvoltarea afacerii. Fie că este vorba despre produse noi ca Office Net 5G sau implicare în 5G Lab, compania caută permanent soluţii care să rezolve probleme reale şi să fie eficiente comercial. Aflaţi mai multe despre direcţiile de cercetare ale Orange România din interviul cu Mihnea Dumitru, B2B Product Development & Innovation Manager.
1. Începând de vara trecută, Bucureștiul este primul oraș cu 100% acoperire 5G în rețeaua Orange. În ce alte orașe sunt disponibile deja serviciile 5G? (Despre noi orașe, calendar de lansare etc.) După cât timp de la lansarea licitației 5G estimați că veți atinge un nivel semnificativ la nivel național?
În afară de București, suntem prezenți în 14 orașe, printre care Timișoara, Cluj, Iași, Constanța. În dezvoltarea rețelei am ținut cont de zonele în care există o densitate mare de companii, către care livrăm acum prin 5G atât servicii mobile, cât și fixe. De asemenea, acoperim mai multe campusuri logistice, de cercetare și de producție și lucrăm cu clienții noștri pentru dezvoltarea de rețele 5G dedicate.
Extinderea este continuă, chiar urmează să anunțăm curând acoperirea unui nou oraș mare. La acoperire națională vom ajunge treptat în următorii ani, așa cum s-a întâmplat și cu 4G și apoi 4G+.
2. Care preconizați că vor fi principalele zone de dezvoltare ale tehnologiei 5G la nivel local și ce industrii sunt pregătite deja să exploateze potențialul noii tehnologii? Exista interes și din partea sectorului public?
Sunt mai multe lucruri de care trebuie să ținem cont. Pe de o parte, vorbim despre evoluția tehnologiei 5G, capabilitățile ei devenind disponibile treptat. Suntem implicați în definirea standardelor și urmărim îndeaproape acest aspect. La fel se întâmplă și în cazul echipamentelor compatibile, deja în 2021 ne aflăm într-o poziție mult mai bună față de acum 3 ani, există în piață dispozitive pentru aproape orice scenariu de utilizare.
Pe de altă parte, este foarte important ca soluțiile pe care le propunem să rezolve probleme reale și fie eficiente comercial.
Zonele care se dezvoltă cel mai rapid sunt la intersecția acestor realități. Primul beneficiu vizibil a fost viteza mult crescută, de până la 10 ori mai mare decât 4G în viața reală, foarte importantă pentru aplicații cum ar fi colaborarea în timp real, transmisiunile video de înaltă definiție și, bineînțeles, accesul Internet.
Un alt beneficiu este timpul de răspuns mult mai bun, și aici vedem interes din partea dezvoltatorilor de soluții pentru vehicule conectate, de exemplu. De asemenea, sunt deja posibile proiecte de conectare a echipamentelor industriale, cu garantarea totală a funcționării și a securității aplicațiilor, dincolo de ce este posibil prin Wi-Fi, inclusiv partea de procesare găzduită în imediata apropiere a locului de producție.
Pe termen lung, 5G sprijină digitalizarea mai multor sectoare economice, precum agritech, orașe inteligente, mașini autonome, transport și logistică, e-health, securitate cibernetică, tehnologie verde etc. În prezent, mai multe companii românești, startup-uri și cercetători deja derulează, alături de Orange România, proiecte 5G pentru transport fluvial și maritim coordonat de la distanță, agricultură de precizie sau viitorul colaborării în industria 4.0.
Cu siguranță vedem interes și din partea sectorului public. De exemplu, lucrăm cu primării din țară pentru soluții bazate pe inteligența artificială pentru vehiculele de transport în comun și pentru creșterea siguranței în intersecții, ambele bazând-se pe rețele 5G. O altă capabilitate de interes pentru acest sector este cea de slicing, prin care pot fi alocate resurse dedicate unui client, la nivelul întregii rețele. Practic, este ca și cum ar beneficia de propria rețea mobilă, care funcționează conform propriilor nevoi, indiferent de restul clienților.
3. Cum se poziționează Orange în acest context/care sunt principalele direcții de dezvoltare ale serviciilor de business?
Avem o abordare mixtă. În primul rând, dezvoltăm produse care satisfac nevoile cele mai frecvente. Pe lângă partea de mobilitate, am lansat recent Office Net 5G, primul produs de acces Internet la punct fix bazat pe această tehnologie, și produse M2M 5G pentru transmisiuni importante care necesită garantarea parametrilor în orice condiții.
O a doua direcție este cea de proiecte personalizate, în care livrăm soluții punctuale bazate pe 5G pentru diverse aplicații.
Și, nu în ultimul rând, avem proiecte de co-inovare alături de diverse companii și startup-uri ori cu mediul academic, prin care dezvoltăm soluții care pot rămâne unice sau pot deveni produse. Pe 20 aprilie, în parteneriat cu Institutul de Cercetare CAMPUS al Universității Politehnica din București, am deschis primul laborator 5G din România, un hub în care mediul academic, startup-urile și companiile pot să inoveze și să testeze soluțiile bazate pe tehnologia 5G. 5G Lab face parte dintr-o inițiativă internațională a Orange care își propune să sprijine actorii economici și cercetătorii în descoperirea valorii, utilității și oportunităților aduse de 5G în dezvoltarea soluțiilor care vor face diferența într-o economie digitală.
4. Un serviciu ca WiFi 5G la punct fix poate deveni o alternativă reală la conexiunile FTTH (sau este mai degrabă o ofertă generată de conjunctura trecerii masive la remote work) și dacă pune o presiune suplimentară pe rețea, având în vedere că FTTH duce greul workload-urilor de volum mare (cloud gaming, video 4k etc.)
Pentru prima dată putem vorbi despre un produs în cazul căruia nu mai este necesar să alegem între flexibilitatea unei soluții radio și viteza fibrei optice. Spectrul pe care îl operăm ne permite să oferim viteze de până la 1.2 Gbps pentru Office Net 5G, cu trafic nelimitat. Este important acest aspect, pentru că, la astfel de viteze, este foarte posibil un consum de ordinul terabytes în fiecare lună.
Avem mulți clienți care aleg să conecteze punctele lor de lucru prin 4G+ și acum pot merge spre 5G. Sunt locuri în care o fibră optică este greu de instalat sau pur și simplu de nedorit.
Dincolo de asta, apare beneficiul instalării și mutării fără bătăi de cap. Oriunde există o priză poate exista internet Gigabit, atât pentru dispozitive care se conectează prin Ethernet, cât și prin Wi-Fi. Pentru a ne asigura că experiența este ireproșabilă, am ales un echipament care suportă Wi-Fi 6.
Într-adevăr, este o soluție potrivită și pentru remote work. Sunt companii care oferă angajaților Office Net 5G pentru a se asigura că au o calitate constantă a accesului Internet de acasă, indiferent ce se întâmplă pe conexiunea rezidențială pe care probabil că o au deja: congestii din cauza cursurilor online, întreruperi din cauza calității proaste a echipamentului, dificultăți legate de acoperirea Wi-Fi.
5. Orange este implicată încă din 2017 în proiecte Horizon 2020 de dezvoltare și testare a tehnologiei 5G. Cât de importantă este participarea la SliceNet, MATILDA, 5G EVE și 5G VICTORI? (Succint despre ele și despre relevanța/impactul lor pe plan local.)
2021 a început în forță pentru Orange în zona de activități de cercetare – inovare pe infrastructura 5G cu startul a două noi proiecte finanțate prin intermediul programului cadru Horizon 2020 pentru cercetare și inovare al Uniunii Europene. Cele două proiecte începute în ianuarie, 5G ASP (5G Application and Services experimentation and certification Platform) și VITAL-5G (Vertical Innovations în Transport and Logistics over 5G experimen¬tation facilities) se vor desfășura pe o perioadă de 3 ani și vizează expunerea infrastructurii de tip 5G Stand Alone cu componente Open RAN și Open Core către dezvoltatorii și operatorii de aplicații și servicii pe verticalele de transport, logistică, automotive și securitate publică.
În prezent, Orange România este activă în 6 proiecte de cercetare – inovare pe cadrul Horizon 2020, 4 dintre ele (5G-EVE, 5G-VICTORI, 5G ASP și VITAL-5G) fiind dezvoltate sub egida colaborării cu organizația 5G-PPP (5G Infrastructure Public Private Partnership) în care Orange România este membru.
În același timp, am început identificarea și selectarea apelurilor de proiecte și partenerilor pentru Horizon Europe, cel mai ambițios program-cadru al UE destinat cercetării și dezvoltării și, totodată, cel mai mare program transnațional de acest gen derulat vreodată la nivel mondial. Beneficiind în perioada 2021 – 2027 de un buget de aproximativ 100 miliarde de euro, Horizon Europe își propune intervenții măsurabile pe 3 piloni esențiali: excelența științifică, provocări globale și competitivitate industrial.
6. La nivel global, dar și local, Orange investește în dezvoltarea de laboratoare și susținerea inițiativelor antreprenoriale. Cât de relevante sunt astfel de demersuri? (Detaliere parteneriat cu Institutul de Cercetare „CAMPUS” din cadrul UPB – obiective proiect, 5G Online Challenge și acceleratorul Orange Fab.)
Sunt extrem de relevante, pentru că prin ele punem la un loc tehnologia și oamenii care pot construi viitorul ei. Conform unui studiu al Grupului Orange în parteneriat cu GlobalWebIndex, 72% dintre companii ne-au spus că se așteaptă ca operatorul lor să le ofere suport 5G pentru a testa, experimenta și dezvolta în avans. Laboratoarele Orange 5G vor răspunde acestei cereri din piață.
Antreprenorii și dezvoltatorii vor putea să-și testeze soluțiile și serviciile actuale și să aibă în vedere noi use-case-uri într-un mediu destinat co-inovării. La rândul lor, cercetătorii din domeniu vor avea un loc ideal pentru a-și desfășura activitatea. Este de menționat că acest spațiu este doar una din lunga listă de inițiative comune al Orange România alături de UPB destinate susținerii de noi proiecte de business și de educație.
Cum spuneam mai sus, primul laborator 5G din România a fost lansat pe 20 aprilie, în parteneriat cu Institutul de Cercetare CAMPUS al Universității Politehnica din București – un hub în care mediul academic, startup-urile și companiile pot să inoveze și să testeze soluțiile bazate pe tehnologia 5G.