Cea de a 25-a ediție a Zilei Comunicațiilor, cel mai reprezentativ și longeviv eveniment al industriei telecom românești, a readus la aceeași masă reprezentanți ai ministerului de resort, STS și ai autorităților de reglementare, dar și ai principilalilor operatori telco și furnizori de tehnologie. Evenimentul, desfășurat și în acest an într-un scenariu hibrid cu participare online, a abordat mai multe subiecte de actualitate imediată pentru sectorul comunicațiilor. Concluzia generală: pentru a sustine transformarea digitală a societăţii şi o dezvoltare echilibrată, industria are nevoie de o colaborare mai stransă între autorităţi şi operatori.
“Cu ocazia ediţiei aniversare, conferinţa Ziua Comunicaţiilor a intrat într-un proces de transformare digitală, iar rezultatele au fost vizibile imediat. În 2021 evenimentul a înregistrat o audienţă record, mulţumită exploatării mediului online şi social media. Cele şase ore de transmisie video au avut un reach de +10.000 de persoane, streaming-ul live din pagina de Facebook înregistrând 755 de interacţiuni sociale:like, share, follow. Interesul mare arata atât interesul pieţei pentru industria de telecomunicaţii cât şi notorietatea brandului Ziua Comunicaţiilor, fondat de Eugen Preotu în urmă cu 25 de ani”, afirmă Liliana Balici, Director General ITS Events management, organizatorul conferinţei.
În panelul dedicat autorităților, principalele teme dezbătute au fost prioritățile Planului Național de Redresare și Rezilientă (PNRR) și obiectivele pe termen mediu și scurt asumate de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). La rândul său, Autoritatea Natională pentru Administrare și Reglementare ȋn Comunicaƫii (ANCOM) a prezentat rezultatele preliminare ale evoluției conexiunilor Internet pe parcursul anului 2020. Astfel, la finalul anului trecut se înregistraseră creșteri ale traficului de Internet fix cu 51% și ale traficului de Internet mobil cu 30%. Potrivit oficialilor ANCOM, 90% din traficul de Internet în România este realizat în prezent prin rețele fixe, lipsa conectivității în localitățile izolate din mediul rural având un impact direct asupra dezvoltării economice și sociale a respectivelor comunități.
Reprezentanții principalilor operatori telecom din România au răspuns prompt la această provocare, anunțând că sunt dispuși să investească în acoperirea „Zonelor albe“ din mediul rural. Elementul cheie este însă ca autoritățile, centrale și locale, să coopereze și să asigure condiții proprice de utilizare comună și a altor infrastructuri esențiale existente deja în zonele izolate. Alte doleanțe exprimate de operatorii telco au vizat nevoia de predictibilitate și eliminarea neclarităților din Legea securității cibernetice în rețelele 5G, precum și necesitatea stabilirii unor termene rezonabile pentru organizarea licitației de spectru, care să le dea răgazul necesar pregătirii.
Un alt subiect de actualitate abordat în cadrul Zilei Comunicațiilor a fost cel al provocărilor de securitate generate de transformarea digitală accelerată și adoptarea lucrului la distanță. Reprezentanții CERT-RO, ANSSI și CIO Council România au realizat o radiografie a situației la zi și au identificat soluțiile concrete pe care companiile locale le au la dispoziție în prezent. Cu această ocazie, a fost anunțata și iminenta lansare a Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică. Ordonanţa, care va prelua atribuțiile CERT-RO şi care ar putea fi operațional până la finalul acestui an.
În cadrul evenimentului au participat și reprezentanții principalilor producători de infrastructură telecom la nivel mondial – Ericsson și Huawei – care și-au prezentat strategiile și abordările tehnologice pe care le promovează la nivel local.
_______
Filmarea integrală a celei de celei de a 25-a ediții a conferinței Ziua Comunicațiilor poate fi vizionată pe canalul YouTube al organizatorului https://www.youtube.com/watch?v=zjUTG1HNSP8&t=7889s și pe pagina de Facebook a evenimentului https://www.facebook.com/ziuacomunicatiilor