Codruƫ Săvulescu, Senior Solution Manager la Huawei Technologies Romania răspuns pentru comunitatea Ziua Comunicaţiilor la câteva întrebări despre 5G, preconcepţiile asociate, elemente care blochează evoluţia, dar şi patentele Huawei pe acest domeniu. Răspunsurile mai jos, în stilul direct care îl caracterizează.
1. Care sunt cele mai greu de demontat mituri legate de 5G? Cum răspundeți?
Tehnologia nu are mituri. Stiința se bazează pe demonstrații și raționamente logice, miturile țin de alte discipline. Ce este greu, sau, de fapt ce este consumator de timp, este înțelegerea demonstrațiilor care răspund întrebărilor: Este periculos 5G? Este sigur 5G? La ce-mi folosește 5G?
Întrebarile sunt legitime, la aproape fiecare implementare a unei noi generații de conectivitate au apărut aceste întrebări. Răspunsul la aceste întrebari este simplu de documentat și de formulat într-un limbaj de specialitate, pentru că este greu să explici adevăruri științifice în cuvinte și noțiuni simple.
Cele mai des întâlnite dezinformări sunt cele legate de efectele 5G asupra sănătății, însă radiațiile din telecomunicații nu sunt ionizante, cum sunt cele folosite la radiografii, ele nu distrug țesutul viu. Există numeroase studii care atestă siguranța rețelelor 5G. Mai sunt mute alte abordări greșite ale informațiilor legate de 5G – acestea pot fi demontate ușor prin argumente științifice. Cel mai important este să ne luăm răspunsurile din surse sigure și corecte, bazate pe studii și știință, de exemplu ICNIRP, autoritate internațională pentru studiul radiațiilor neionizante.
2. Tehnologia este gata, operatorii vor, piața așteaptă… ce ne ține pe loc? Legislație, reglementare, investiții?
Mai mult decât oricare dintre elementele enumerate mai sus, ceea ce ne ține pe loc este reluctanța pieței la adoptarea unui nou mod de viață. Într-o oarecare măsură, este normal ca schimbările care ni se propun să nu fie înțelese la adevărata lor valoare din prima. Spargerea zidului construit în jurul zonei de confort necesită curaj, dar mai ales înțelegerea unui mesaj de tipul „what is in it for me”. Aici industria de telecom trebuie să depună eforturi pentru a renunța la limbajul tehnic care nu este la îndemâna oricui și pentru a motiva utilizatorii să își însușească noi capabilități cerute de digitalizare. Trebuie să încercăm să definim lucrurile despre care vorbim într-un mod în care sa fie înțelese de publicul larg. Acest proces cere timp – necesar pentru perfectarea reglementărilor și a legislației, pentru demonstrarea necesității unei investiții, dar mai ales timp pentru adaptarea tacticilor de piață.
3. Dincolo de calitatea/performanța serviciilor care vor fi livrate către consumatori, ce beneficii aduce 5G pentru ecosistemul tech (dezvoltatori de software, operatori, producători etc)?
5G este o tehnologie care facilitează o schimbare în modul de a face business. Vorbim toți despre digitalizare, dar haideți să îi dăm o definitie, să o înțelegem și mai apoi ne vom putea regăsi în promisiunea pe care tehnologia o face.
Digitalizarea este un proces de transformare a unui fenomen, chiar social, din modul tradițional de manifestare într-un mod în care poate fi perceput de o mașină, pe baza unei transformări directe, asa încât el să poată fi stocat și procesat unitar și oricând, pe baza imaginii numerice a formei și starilor ce îl definesc.
În altă ordine de idei, termenul „digitalizare” este utilizat pentru a descrie un domeniu de aplicare a transformării care merge mai departe de simpla înlocuire a resurselor analogice sau fizice cu omologii lor numerici. În acest sens, cărțile nu devin pur și simplu cărți electronice, ci devin experiențe si procese multimedia interactive, devin dialoguri online între părți care poate anterior nu au fost conectate direct.
Digitalizarea în industrie este utilizarea tehnologiilor digitale pentru a oferi noi oportunități de venit și de valoare, dar necesită schimbarea modelului de afaceri. Prin urmare, industria de software va beneficia din plin. Nu ar fi ceva nou – gândiți-vă cât de mult a evoluat această industrie, câte firme au crescut rapid odată cu inroducerea datelor mobile, odată cu 3G și astăzi sunt exemple de povești de succes.
Beneficiile principale se văd în orice industrie – auto, energie, utilități, transporturi, turism, orice ramură care apelează la automatizare, de data asta facilitată de conexunea mobilă.
Chiar mai bine, va sugerez să citiți Strategia 5G a României, este un document extrem de interesant despre ce industrii vor beneficia de pe urma introducerii 5G și nu numai, pentru că adăugăm și AI și Cloud. Doar conectivitatea nu este suficientă.
Această strategie prevede 7 direcții:
– Industrie 4.0: fabrici autonome, automatizarea proceselor, asistență la distanță, realitate augumentată, monitorizare continuă;
– Vehicule autonome si conectate: infotainment, siguranță, comunicare Vehicul-Vehicul, monitorizare la distanță si mentenanță predictivă, îmbunătățiri pe baza analizelor complexe de date;
– Logistică si transport: oraș inteligent, depozitare inteligentă, transport intelligent.
– Energie: rețea inteligentă, monitorizare și măsurare;
– Utilități publice: Orașe Inteligente. Crearea unei strategii pentru Orașe Inteligente si Conectate;
– Agricultura: agricultură inteligentă, vehicole agricole inteligente si conectate, irigare inteligentă, drone agricole și monitorizare permanentă a terenurilor agricole;
– Sănătate: telemedicină, diagnosticare la distanță și asigurarea unei reacții sporite a sistemului public de sănătate în caz de pandemii sau urgențe; revizuirea mecanismelor de monitorizare și in gestionarea situațiilor de urgentă.
4. Care este cea mai relevantă inovație Huawei în cursa 5G?
Ma pui să aleg din peste 50 de mii de brevete autorizate în afara Chinei. Dacă mai restrângem căutarea, ar trebui să aleg din 40 de mii de brevete autorizate în Europa și SUA. Hai să facem altfel. În fiecare an MWC premiază cele mai importante inovații în tehnologia comunicațiilor.
Și vă las pe voi să alegeți. De exemplu, anul asta Hauwei a fost premiat pentru:
– 5G leadership – pentru soluția completă de 5G End-to-End
– Tech for the future – pentru Atlas 900 AI Cluster – The Pinnacle of AI Compute for Future Inclusion
– Best Innovation for Climate action – pentru soluția de green power „Power Star” AI based energy saving solution
– Best mobile innovation for SMART Cities, împreună cu China Mobile ca partener cu soluția NbIoT Fire Control
– 5G industry Partnership : împreună cu China Unicom si BMW pentru 5G Digital Factory Enable Automobile Manufacturing Digital Transformation
Cele de mai sus țin foarte mult de exemple de utilizare a tehnologiei în favoarea oamenilor.
Altel premii, mai tehnice, le-am luat mai demult. Aceste premii fac diferența în mediul nostru, al producătorilor de tehnologie.
Faptul că suntem primii ne încarcă și de responsabilitatea de a meține tendința de evoluție în industrie.
Mai putem alege din:
– Outstanding contribution at global standards – premiu luat înca din 2018
– Cloud AIR – o tehnică superioară de a utiliza același spectru pentru mai multe tehnologii simultan – aici am luat 2 premii: „The CTO’s Choice” și “Best Mobile Technology Breakthrough”
– Best Mobile Network Infrastructure pentru familia de echipamente radio de bandă largă, multi-tehnologie
– 5G Core Hawei a luat premiul de „Best Network Software Breackthrough” – pentru că soluția noastră a redus utilizarea memoriei, facând sistemele mult mai rapide, reducând la jumătate consumul de energie
– Întreaga solutie de Radio Access a Huawei a fost premiată în 2019
– Best Innovation for Automotive – primit de Hauwei pentru Solutia c-V2X (vehicle to Something)
– Au mai fost 2 premii pentru soluții de acoperire în zone defavorizate
Tu ce alegi?