Cum arată viitorul rețelelor 5G în România din perspectiva unui lider tehnologic mondial?
Tehnologia 5G este și anul acesta, un subiect „fierbinte“ în România. Pe de o parte mult-așteptata licitație de acordare a licențelor de spectru s-a tot amânat, iar operatorii mobili încă nu cunosc condițiile de participare și nici dacă vor exista restricții în utilizarea anumitor echipamente sau furnizori. Pe de altă parte, recentul proiect al Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor de transpunere în lege a Memorandumului 5G cu SUA generează numeroase polemici și interpretări partizane. În acest context, mulți dintre operatori au lansat deja o serie de servicii comerciale 5G, însă momentan au anumite limitări, care țin de spectru și reglementare, pentru a putea realiza implementarea la scară largă. Sunt subiecte „la zi“ despre care am discutat cu Dragoș-Mircea Rebegea, country manager Ericsson România, compania suedeză fiiind nu doar lider mondial în domeniul brevetelor și implementărilor 5G, ci și primul furnizor care a realizat încă din 2017, împreună cu un operator telecom local, o demonstrație a capabilităților tehnologiei 5G în premieră în Europa de Sud-Est.
5G a devenit un subiect sensibil pentru operatorii telecom din România din cauza amânării repetate a licitației pentru acordarea licențelor de spectru și a incertitudinilor ce planează asupra condițiilor ce trebuie îndeplinite. Suntem în întârziere față de restul lumii?
Aprecierile sunt relative, fiecare țară luând deciziile în concordanță cu interesele naționale și contextele specifice. De exemplu, pandemia de COVID-19 a contribuit semnificativ la amânarea licitațiilor 5G în numeroase țări, nu numai în România. Iar Comisia Europeană a adoptat abia anul acesta Regulamentul privind instalarea infrastructurilor de rețele 5G de mare capacitate. Pe de altă parte însă, dacă ne raportăm strict la cifre, conform celei mai recente ediții a „Ericsson Mobility Report”, la finalul lunii iulie 392 de operatori din 126 de țări anunțaseră investiții în rețele 5G, iar 92 de rețele comerciale 5G erau deja funcționale în 38 de ƫări. Dintr-o perspectivă globală se poate spune că Europa riscă să rămână în urmă cu implementarea rețelelor 5G, fiind depășită de Japonia, SUA, Australia și China.
Pot fi atribuite aceste întârzieri absenței unor furnizori?
Întârzierile care survin nu se datorează prezenței sau absenței anumitor furnizori, ci, în principal, lentorii procesului legislativ de atribuire de spectru și amânării licitațiilor de acordare a licențelor. Ericsson respectă deciziile fiecărui stat în alegerea standardelor tehnologice și ne conformăm principiului liberei concurenƫe care stă la bază funcționării Pieței Comune. Astfel am reușit, de exemplu, să pătrundem și pe piața chineză și să participăm la proiectele de implementare ale rețelelor 5G operate de China Mobile, China Unicom și China Telecom. La momentul actual suntem primul furnizor în domeniul rețelelor comerciale 5G care funcționează deja pe patru continente. Tehnologia 5G Ericsson a fost aleasă de mai mult de 60% dintre operatorii care au lansat rețele 5G și este utilizată de 70% dintre țările care dețin astfel de rețele. Am atins recent borna de 100 de acorduri comerciale sau contracte de implementare de rețele 5G cu furnizori unici de servicii de comunicații, dintre care 56 sunt rețele live. Ne folosim de toate avantajele tehnologice de care dispunem pentru a construi rețele 5G performante și la nivel local și o facem deja împreună cu operatorii telecom din România. Ne dorim însă să vedem cât mai repede extinderea la scară largă a serviciilor 5G, atât pentru comsumatorii rezidențiali, cât mai ales pentru aplicațiile industriale (Industry 4.0), ca un un element esențial în digitalizarea întregii societăți românești.
Când credeți că va fi posibilă extinderea rețelelor?
Sperăm că o vom putea face cât mai curând. Deținem tehnologia și avem experiența necesară pentru a atinge acest obiectiv și avem o vastă relație de colaborare cu operatorii locali, respectând regulile lor. Rețelele Ericsson acceptă cel mai mare număr de dispozitive 5G, specialiștii noștri crescând constant nivelul de interoperabilitate al tehnologiilor proprietare cu toți furnizorii de chipset-uri, gateway-uri, soluții IoT și senzori pentru industrii etc. Încă din 2015, echipamentele Sistemului Radio Ericsson (ERS) sunt compatibile cu rețeaua 5G, fiind livrate în total peste 5 milioane de echipamente – cel mai mare număr de astfel de sisteme instalate din industrie. Portofoliul de soluții Ericsson dual-mode 5G Core permite utilizarea unei singure rețele core atât pentru 5G, cât și pentru standardul anterior (4G), asigurând niveluri ridicate de performanță și funcționalități avansate de automatizare a rețelei. Grație tehnologiei software Ericsson Spectrum Sharing, banda disponibilă poate fi partajată în mod dinamic între frecvențele utilizate de la 4G la 5G în baza cererii de trafic, ceea ce permite valorificarea optimă a spectrului de frecvență, care este o resursă limitată și costisitoare. În plus, soluțiile pe care le-am gândit și lansat pentru conectivitatea industrială – Mobile Private Network, împreună cu soluțiile de tip IoT oferă avantaje importante companiilor dintr-o gamă largă de industrii, permițându-le să își eficientizeze, flexibilizeze și automatizeze procesele de producție, să reducă costurile și pierderile operaționale, precum și să introducă rapid noi capabilități digitale în toate domeniile de activitate.
La nivel global se dă o adevărată bătălie în domeniul patentelor și brevetelor 5G – unde se situează Ericsson în această competiție?
În ultimul timp au apărut mai multe rapoarte care încearcă să stabilească o ierarhie a companiilor care dețin cele mai mari portofolii de brevete esențiale incluse în standardul tehnologic acceptat (SEP – Standard-Essential Patent) 5G. Multe dintre aceste studii au însă o abordare limitată, bazată pe principii cantitative, care nu pot oferi o imagine completă pentru a realiza o clasificare corectă. Există însă și studii calitative, care realizează evaluări comprehensive, precum cel realizat de compania de consultanță Bird&Bird, specializată în evaluarea portofoliilor de brevete de telecomunicații și în litigiile internaționale de licențiere. Studiul Bird&Bird face diferența între brevetele care aduc contribuții cu adevărat esențiale la dezvoltarea tehnologiei 5G și cele atribuite generic acestui domeniu. Conform criteriului relevanței, Ericsson conduce în topul brevetelor esențiale, cu 15,8%, și deținem primul loc, cu 29,5%, și în ceea ce privește declarațiile de patente 5G care nu au fost încă publicate – o cerere de brevet, de regulă, nu se publică decât după 18 luni de la depunerea sa. Este interesant de observat vizavi de aceste date că, deși Europa înregistrează o întârziere în implementarea rețelelor 5G, UE se situează pe prima poziție în ceea ce privește numărul de brevete esențiale publicate, cu 26,8%, devansând Coreea de Sud (22,9%), China (19,5) și SUA (19,4%).
La începutul acestui an, Comisia Europeană a aprobat și publicat setul comun de instrumente „5G Toolbox“. Cum afectează această inițiativă strategia Ericcson la nivelul Uniunii Europene?
Ericsson susține abordarea unitară la nivel european propusă prin setul comun de instrumente al UE pentru securitatea rețelelor, „5G Toolbox“, respectând totodată deciziile fiecărui stat membru asupra chestiunilor care țin de siguranța natională. Instrumentul adoptat de UE reprezintă rezultatul unui proces început anul trecut și care a dus la definirea a aproximativ 20 de măsuri, cu impact direct atât asupra furnizorilor, cât și operatorilor de rețele 5G. Din punctul nostru de vedere, abordarea promovată de Comisia Europeană este una benefică, pentru că acoperă toți cei patru piloni pe care se sprijină rețelele de comunicații moderne: standarde comune, produse care să adere la standardele respective, configurarea acestor produse pentru a se putea interconecta și funcționa fără probleme și asigurarea securității operațiunilor de rețea.
Revenind pe plan local, care considerați că sunt șansele României de a recupera întârzierea în cursa 5G?
România are o sansă importantă de a fi unul dintre lideri în implementarea 5G, prin crearea unor rețele performante în beneficiul cetățenilor, al mediului de afaceri și economiei naționale. Am realizat încă din 2017 cu un operator local prima demonstrație live a capabilităƫilor tehnologiei 5G din Europa de Sud-Est și avem în derulare deja proiecte avansate cu alți jucători locali importanți. Totodată, la Timișoara, se află unul dintre principalele centre de producție Ericsson, ceea ce poate poziționa țara noastră ca furnizor regional de echipamente 5G. Însă, pentru ca aceste lucruri să se întâmple mai sunt necesare o serie de elemente pe care statul român trebuie să le clarifice, cum ar fi, de exemplu, transpunerea în lege a Memorandumului 5G încheiat cu SUA, aprobarea specificațiilor pentru licitațiile 5G și a taxelor de licență și stabilirea condițiilor pe care furnizorii trebuie să le îndeplinească, în concordanță cu legislația natională. Toate aceste demersuri ar trebui să fie accelerate pentru ca licitația de acordare a licențelor 5G să fie realizată la finalul acestui an și să nu mai fie amânată încă o dată. Totodată, operatorilor de comunicații electronice trebuie să li se ofere cât mai repede un cadru transparent și predictibil în ceea ce privește reglementarea implementării rețelelor 5G, pentru protejarea investițiilor pe care le vor face, și condiții favorabile pentru autorizarea și implementarea infrastructurii necesare.