Potrivit liderilor reuniți la Forumul economic de la Davos, lansarea 5G va marca începutul oficial al celei de A Patra Revoluții Industriale.
Primii beneficiari direcți ai noii tehnologii vor fi, în mod evident, furnizorii de servicii de telecomunicații, vendorii de soluții de infrastructură și de echipamente mobile, precum și întreaga industrie IT.
Analiștii de piață estimează însă că impactul 5G va fi resimțit, în scurt timp, și de alte sectoare, în „pole postions“ aflându-se:
Sănătatea
Adopția 5G va genera o transformare profundă a domeniului medicinii și asistenței medicale, facilitând adopția pe scară largă a soluțiilor de telemedicină și a intervențiilor medicale la distanță, realizate cu ajutorul tehnologiilor de realitate augmentată și al roboților chirurgicali. Dispozitivele medicale portabile și sistemele automate de distribuire a medicamentelor vor schimba ireversibil relația medic-pacient, monitorizarea de la distanță a pacienților oferind spitalelor multiple oportunități de a-și eficientiza activitatea și realiza economii. 5G va facilita totodată utilizararea pe scară largă a sistemelor de inteligență artificială în diagnosticarea pacienților și prescrierea tratamentelor.
Transporturile
Dezvoltarea rețelelor 5G va impulsiona adopția sistemelor de trafic inteligent și construcția infrastructurilor rutiere smart, care, la rândul lor, vor „netezi drumul“ pentru noua generații de automobilele autonome. Viteza crescută și latențele reduse ale noi tehnologii vor permite generației viitoare de autoturisme să comunice în timp real și să se adapteze dinamic la schimbările și evenimentele survenite în trafic. Opțiuni precum „control automat al vitezei“, „asistență la menținerea benzii“ sau „parcare automată“ pregătesc deja terenul viitoarelor automobile complet autonome. Și transportul în comun va beneficia de avansul tehnologic, alocarea dinamică a mijloacelor de transport cu ajutorul sistemelor de inteligență artificială fiind unul dintre primele beneficii asigurate.
Energia
Conform unei analize publicate de către Ericsson, valoarea pieței 5G va atinge valoarea de 1.230 de milarde USD în 2026, cea mai mare contribuție (20%) revenind sectorului energiei. Există deja așteptări mari legate de dezvoltarea rețelelor energetice inteligente și adopția pe scară largă a sistemelor de Smart Metering, în sensul reducerii pierderilor și creșterii eficienței serviciilor de distribuție. Evoluția va fi impulsionată și de extinderea rapidă a parcului de automobile electrice care nu se va putea realiza fără creșterea numărului de puncte de încărcare de mare capacitate. Acest cumul de factori va contribui la apariția rapidă a unor noi modele de business în rândul furnizorilor de energie electrică.
Industria producătoare
5G va acționa ca un catalizator în domeniul roboticii industriale, al soluțiilor Internet of Things și sistemelor de inteligență artificială, transformând în profunzime interacțiunea om-mașină și modul în care utilajele vor comunică între ele. Semnalele sunt deja vizibile: tehnologiile de realitatea augmentată au schimbat modul de lucru al echipelor de intervenție; aplicațiile IoT cuplate cu tehnologiile AI sunt utilizate în sisteme de mentenanță predictivă ale liniilor de producție; roboții sunt folosiți pe scară largă în tot mai multe industrii, asigurând niveluri superioare de precizie și productivitate, dincolo de capacitatea umană. Adopția extinsă a acestor tehnologii va duce, inevitabil, la dispariția anumitor meserii, dar va genera, compensator, și noi locuri de muncă.
Smart City
Efectul 5G nu va fi resimțit doar de către „vechile“ industrii, ci va contribui și la consolidarea unor domenii noi, multidisciplinare, cum este cel al tehnologiilor „smart“. Specialiștii consideră că proliferarea soluțiilor IoT și dezvoltarea iminentă a conectivității 5G vor deschide calea către primele orașe cu adevărat inteligente. Plusurile de viteză și lățime de bandă vor permite transmiterea unor cantități mai mari de date livrate de rețelele scalabile de senzori și sistemele de telemetrie. Ceea ce va crea însă provocări multiple pe zona de procesare și analiză a acestor volume mari, obligând orașele care doresc să devină „inteligente“ să investească în soluții de tip Big Data, dar și în aplicații de Machine Learning și automatizări pentru a facilita interacțiunea în timp real cu cetățenii.
Analiștii de piață sunt unanim de acord că aplicațiile 5G vor afecta în mod fundamental modul de funcționare al întregii economii mondiale. Primele rezultate vor fi vizibile în curând, pentru că adopția noii tehnologii de comunicații se anunță a fi mult mai rapidă decât în cazul generațiilor anterioare.