Automatizările şi Inteligenţa artificială (IA) schimbă pe scară largă întreaga lume. Printre aplicaţiile conexe se află şi Inteligenţa Artificială conversaţională, cunoscute la nivel practic sub denumirea de chatbot.
În esenţă, un chatbot este un pachet software, care integrează componente de inteligentă artificială şi machine learning, lucrează după proceduri şi permite interacţiunea cu subiecţii umani prin interfeţe vocale sau de tip text. Numărul proiectelor care implică utilizarea unui chatbot a depăşit un milion, iar aria de aplicare se extinde constant, de la educaţie la cele mai avansate tehnologii, trecând prin economie, piaţa, sănătate şi administraţie. Creşterea este accelerată, iar pentru următorii ani analiştii preconizează o creştere cu 300% a acestor proiecte. Iată că astfel, interacţiunile dintre oameni se vor schimba în mod dramatic, atât pe plan social şi profesional cât şi geographic.
Forumul pentru Inteligenţa Artificială şi Robotică – FAIR, îşi propune să promoveze aplicaţiile de Inteligenţă artificială în societatea românească prin dezvoltarea de aplicaţii specifice, prin modelele de instruire a computerelor (Machine Learning) şi prin instruirea dezvoltată a computerelor (Deep Learning).
Considerăm că educaţia, economia şi Societatea civilă din România pot beneficia masiv de Inteligenţa Artificială conversaţională. Principalele motive sunt:
Din perspectiva FAIR, domeniile unde chatboţii pot aduce o valoare ridicată mare şi implicit pot avea o amortizare rapidă sunt:
La nivel de localizare, pentru interacţiunea om – computer în limba romana, FAIR derulează proiectul ROLAX – the ROmanian LAnguage eXchange. Proiectul este în curs de execuţie cu modele Seq2Seq realizate pe baza reţelelor neurale recurente. (RNN – Recurrent Neural Network).
Pentru proiectul ROLAX lucrează o echipă formată din matematicieni, lingvişti şi informaticieni care au ca obiectiv elaborarea unui corpus de conversaţii în limba romana, structurat după cerinţele antrenării reţelelor neurale recurente şi cel mai avansat model, Seq2Seq.
Pentru mai multe informaţii asupra activităţii şi proiectelor FAIR accesaţi site-ul www.fairnet.ro sau contactaţi-ne la info@fairnet.ro