Unul dintre cei mai activi jucatori din piata IoT la nivel global (Vodafone) a publicat la sfarsitul anului trecut cea de a cincea editie a barometrului anual (2017/2018) pe care il realizeaza incepand din 2013. Prilej optim de a trece in revista principalele schimbari inregistrate in ultimul „cincinal„.
Unul dintre primele aspecte evidentiate in studiul anual realizat de catre Vodafone este cresterea cu aproximativ 141% a numarului de companii care utilizeaza solutiile IoT – (27% in in 2017, fata de 12% in urma cu cinci ani.)
O dublare a numarului au inregistrat si organizatiile care utilizeaza solutiile IoT in proiecte de mari dimensiuni – peste 50.000 de echipamente conectat. Insa, de data aceasta, saltul a fost realizat in decurs de doar un an (2017 fata de 2016).
Cresterea foarte rapida a proiectelor de mari dimensiuni este explicabila prin corelatia directa dintre dimensiunile acestora si randamentul investitiei. Aproape un sfert (28%) dintre companiile cu pana la 100 de device-uri au raportat un RoI consistent, in timp ce in cazul organizatiilor cu peste 50.000 de device-uri conectate procentul acestora este de 67%.
Industriile tinta
Printre verticalele cu cel mai mare apetit pentru solutiile IoT pe primul loc se mentin Energia si Utilitatile – o pozitionare previzibila avand in vedere aplicatiile de tip Smart Metering si solutiile de monitorizare si control la distanta care sunt tot mai folosite la nivel global. 51% dintre companiile din aceste industrii utilizeaza solutiile IoT pentru a-si imbunatati eficienta operationala si automatiza procesele existente, in timp ce 40% apreciaza faptul ca le faciliteaza procesul de conformitate cu cerintele si standardele in vigoare.
Pe locul doi, din punct de vedere al amplorii proiectelor, se afla Sanatatea, care a inregistrat un ritm anual de crestere al solutiilor IoT de 9,2%. Aplicatiile IoT din domeniul medical sunt utilizate in principal pentru:
• Cresterea veniturilor prin crearea de noi produse – 59%;
• Oferirea de noi servicii – 58%;
• Optimizarea si automatizarea proceselor existente – 54%;
• Imbunatatirea eficientei actului medical – 53%.
Pentru atingerea acestor obiective insa, marea majoritate a organizatiilor medicale (80%) utilizeaza solutiile IoT ca parte integranta in proiecte complexe, care includ sisteme de analiza avansata si de Inteligenta Artificiala.
In ierarhia dimensiunii proiectelor pe urmatoarele locuri se situeaza: • Industria de retail; • Sectorul public; • Zona de productie; • Transportul si logistica; • Industria automotive.
Principalele beneficii obtinute
Asa cum aminteam, randamentul investitiei creste proportional cu amploarea proiectelor IoT. Paleta beneficiilor obtinute este insa mult mai detaliata, conform clasamentului realizat de catre Vodafone, pe primele locuri situandu-se:
• O mai buna colectare a datelor de business si reducerea costurilor (ambele cu 47%);
• Imbunatatirea eficientei angajatilor (45%)
• Cresterea veniturilor si imbunatatirea experientei oferite atat clientilor, cat si utilizatorilor interni (ambele cu 41%);
• Cresterea nivelului de competitivitate (40%).
Ierarhia difera insa in functie de fiecare verticala in parte. Astfel, in timp ce pentru industria automotive principalul castig asigurat de solutiile IoT este o mai buna diferentiere a brandului in piata (51%), in sectorul de logistica si transporturi pe primele locuri se afla reducerea costurilor (54%) si imbunatatirea productivitatii angajatilor (51%).
Care sunt inhibitorii proiectelor IoT
Securitatea este o bariera constanta in adoptia IoT, incepand inca de la prima editie a barometrului si reprezinta si in 2017/2018 un motiv de ingrijorare real pentru 18% dintre companiile care analizeaza oportunitatea dezvoltarii unor proiecte. Corolar, pe a doua pozitie in topul inhibitorilor se afla problemele generate de confidentialitatea datelor, o temere explicabila in contextul apropiatei intrari in vigoare a Regulamentului general privind protectia datelor personale (GDPR).
Constrangerile bugetare reprezinta o limitare pentru doar 14% dintre organizatii, in timp ce resursele interne limitate si competentele insuficiente sunt o problema critica pentru 10%. De remarcat ca pe pozitia a cincea se afla rezistenta interna la adoptarea solutiilor IoT.
Conectivitatea, un criteriu esential
Securitatea este criteriul principal si atunci cand sunt analizate optiunile pe care le ofera vendorii de solutii IoT (75%), urmata la doar un procent distanta de aria de acoperire a retelei. Alte conditii carora li se acorda prioritate in selectarea partenerilor tehnologici sunt: • viteza de transmitere a datelor, • costul per conexiune; • durata de viata a bateriei echipamentului; • pretul device-urilor; • costul per MB etc.
In ceea ce priveste tehnologiile de conectare utilizate la momentul actual, pe primul loc se mentin conexiunile Wi-Fi (72%), secondate de conexiunile celulare mobile (67%), locul trei revenind conexiunilor fixe (60%). Lansarea tehnologiei 5G este asteptata cu interes de mai mult de o treime dintre companiile care intentioneaza sa dezvolte proiecte IoT, insa, pana atunci, LP-WAN devine o optiune viabila pentru tot mai multe organizatii.
Ce ne aduce viitorul cincinal
Analistii de piata preconizeaza pentru 2020-2022 zeci si sute de miliarde de device-uri conectate in retele IoT gigantice. Studiul Vodafone nu se lanseaza in astfel de estimari, ci analizeaza viitorul acestei industrii din perspectiva asteptarilor pietei. Iar rezultatele sunt interesante. De exemplu:
• 79% dintre companiile care au dezvoltat deja proiecte cred ca, peste patru ani, mai mult de jumatate din procesele lor de business vor include sisteme de control IoT.
• Un procent similar de organizatii estimeaza ca vor avea nevoie de sisteme de Inteligenta Artificiala si aplicatii de Machine Learning pentru ca datele obtinute prin intermediul solutiilor IoT sa poata fi valorificate.
• 72% dintre organizatii se asteapta ca, in 2022, problemele de securitate ale aplicatiilor IoT si cele legate de confidentialitatea datelor sa se reduca semnificativ.
Mai mult ca sigur ca unele dintre aceste previziuni sunt alterate de un optimism excesiv. Insa realitatea este ca numarul si amploarea proiectelor IoT creste continuu, iar beneficiile obtinute sunt tot mai substantiale.