Peste 1,4 miliarde de obiecte vor fi conectate la Internet in Europa Centrala si de Est pana in 2020, conform companiei de consultanta International Data Corporation (IDC). Valoarea pietei IoT in zona EMEA este estimata sa atinga in urmatorii trei ani aproximativ 24 de miliarde USD.
Potrivit datelor prezentate in cadrul IDC IoT Forum (eveniment desfasurat anul trecut la Bucuresti), 57% dintre organizatii considerau in 2016 solutiile Internet of Things ca fiind de importanta strategica pentru business-ul pe care il desfasoara. Din perspectiva Vodafone, lider in domeniul solutiilor Machine-to-Machine (timp de trei an consecutiv, conform „Gartner Magic Quadrant for Managed M2M Services”) si cu proiecte M2M implementate la nivel local, verticalele care manifesta un interes sporit pentru solutiile IoT sunt:
– Furnizorii de energie si utilitati (37%);
– Producatorii auto (32%);
– Retail-ul (32%);
– Producatorii de bunuri electronice de consum (29%);
– Industria medicala si farmaceutica (28%);
– Transportul si logistica (19%);
– Industria producatoare (17%).
Principalele argumente ale adoptiei IoT sunt: cresterea productivitatii (24%); imbunatatirea vitezei de reactie la schimbarile din piata (22,5%) si optimizarea proceselor de business prin automatizare (21,7%).
Conform IDC, anul acesta 25% dintre organizatiile din Europa de Vest si CEE vor dezvolta noi proiecte Internet of Things sau le vor extinde pe cele existente. O crestere semnificativa, in conditiile in care, conform statisticilor din 2016, 20% dintre companiile vest-europene si 15% dintre cele central si est-europene utilizau deja componente IoT.
Extinderea adoptiei solutiilor si produselor Internet of Things va avea un impact direct asupra pietei operatorilor telecom, acestia fiind la momentul actual principalii furnizori de servicii de conectivitate, componenta esentiala in proiectele IoT.
Analistii estimeaza insa ca, pentru a-si putea valorifica pozitia-cheie pe care o detin, operatorii de retele mobile vor fi nevoiti sa isi restructureze si diversifice serviciile de retea pentru a se adapta cerintelor specifice acestui nou domeniu. Este un fenomen vizibil deja la cativa operatori mobili europeni care au inceput sa utilizeze retele WAN de putere mica (Low-Power WAN – LPWAN), de tip LoRa, Sigfox, NB-IoT etc. Sau sa investeasca in dezvoltarea retelelor care opereaza in standarde derivate din 4G – LTE-M (Orange a facut recent un anunt in acest sens), LTE Cat 1, LTE Cat M1 etc. –, concepute pentru a acoperi cerintele de latime de banda redusa specifice device-urilor IoT.
O alta schimbare majora pe care operatorii telecom vor trebui sa o introduca pentru a putea valorifica optim oportunitatea IoT va fi dezvoltarea infrastructurii Cloud si diversificarea portofoliului de servicii livrate in modelul as-a-Service. Motivul – varietatea mare a scenariilor de utilizare a produselor si aplicatiilor IoT nu permite standardizarea stricta a ofertei de servicii Cloud, necesitand un grad crescut de flexibilitate. O a treia zona cu potential de dezvoltare pentru operatorii de retele mobile este cea a solutiilor de analiza de tip Big Data, care asigura prelucrarea rapida a volumelor mari de date si extragerea informatiilor si tiparelor relevante.
Studiul A.T. Kearney „IoT – A New Path to European Propserity” estimeaza valoarea pietei Internet of Things pentru operatorii telecom care activeaza in cadrul tarilor UE la aproximativ 15 miliarde de euro pe zona de servicii de conectivitate. Potentialul de crestere este insa mult mai mare, avand in vedere ca exista deja operatori mobili care ofera servicii si platforme de agregare a solutiilor IoT (precum Deutsche Telekom sau Orange), nisa de piata cotata cu o valoare de 18 miliarde de euro, dar si servicii Cloud (9 miliarde de euro) si de analiza (6 miliarde de euro).
Verdictul analistilor este unanim: in urmatorii trei ani, potentialul transformational al tehnologiilor IoT va genera noi modele de business pentru operatorii de retele mobile, multe dintre ele fiind adaptate din mers la cerintele pietei. Este inceputul unei noi metamorfoze a industriei telecom.