2016 a fost, in linii generale, un an al consolidarii pentru piata telecom locala, actiunile principalilor jucatori concentrandu-se pe extinderea ariei de acoperire a retelei 4G, a ofertei de servicii si cresterea vitezei conexiunilor mobile, in paralel cu continuarea razboiul de uzura al scaderii tarifelor.
Astfel, aceste masuri s-au concretizat in:
Rezultate notabile avand in vedere ca numarul de utilizatori activi de telefonie mobila din România stagna la jumatatea lui 2016 la aceeași valoare (22,6 milioane utilizatori) ca la sfarsitul primului semestru din anul 2015 (conform datelor ANCOM).
Iata care au fost principalele anunturi facute anul trecut de catre jucatorii importanti din piata telecom locala:
Orange, operator convergent fix-mobil
Subisdiarele locale ale grupurilor Orange si Telekom au incheiat la inceputul anului trecut un acordul de colaborare, survenit la scurt timp dupa ce ANCOM a anuntat dereglementarea pietei serviciilor de acces la elementele de infrastructura si retragerea obligatiilor impuse Telekom Romania Communications. Contractul prevede utilizarea de catre Orange a retelei urbane de fibra optica a Telekom, in timp ce Telekom Romania Mobile a capatat acces la reteaua 4G si 4G+ a Orange.
In mai, Orange valorifica deja parteneriatul lansand servicii de internet fix prin fibra optica, televiziune prin cablu si telefonie fixa. O luna mai tarziu, operatorul si-a adaptat oferta si pentru sectorul IMM, adaugand la serviciile convergente fix-mobil pachetul Office Net.
Telekom, acoperire extinsa
Si Telekom Romania a materializat rapid parteneriatul, anuntand in prima jumatate a anului o rata de acoperire 4G extinsa la 96% din populatia urbana. La sfarsitul lui 2016, operatorul a lansat si un nou portofoliu pentru clientii business ai serviciilor mobile, precum si un serviciu de monitorizare proactivă pentru MetroNET (conexiunea Internet de banda garantata pentru companii).
Vodafone, plus pe viteza
La inceputul lui 2016, Vodafone si-a concetrat eforturile pe certificarea calitatii retelei, devenind primul operator mobil local care „garanteaza un nivel optim al satisfactiei pentru toti utilizatorii sai”.
In septembrie, operatorul a lansat serviciile Supernet 4G+, disponibile in peste 370 de orase, si si-a extins reteaua nationala 4G la 3.500 de localitati. La scurt timp, si-a facut intrarea si pe piata furnizorilor de servicii de streaming video si de muzica, prin lansarea ofertei 4GTV+ si incheierea unui parteneriat cu Netflix.
RCS&RDS – campion la portari
In februarie trecut, RCS&RDS a prelungit contractul de roaming national cu Vodafone pentru inca un an, iar in februarie a anuntat extinderea acoperirii in spectrul de 900 Mhz. La inceputul ultimului trimestru din 2016, Digi Mobil a lansat serviciul de date 4G si in banda de frecvente 2100 Mhz.
La finalul lui octombrie, RCS&RDS era, conform ANCOM, furnizorul de servicii de telefonie mobile cu cele mai multe numere primite prin portare (870.768), conducan si in domeniul telefoniei fixe cu 171.036 de numere portate.
UPC – o noua platforma video
La finalul lui 2016, UPC a lansat la nivel national platforma video Horizon, care are deja 2 milioane de abonati la nivel global. Conceputa ca o platforma deschisa, Horizon dispune de un portal propriu de aplicatii, UPC punand la dispozitia dezvoltatorilor locali documentatia pentru crearea de noi aplicatii.
Netcity, preluata de Direct One
In decembrie trecut, Consiliul Concurentei a aprobat preluarea retelei Netcity de catre Direct One. Compania, care opereaza deja o retea nationala de peste 5.500 km de fibra optica, va prelua pachetul integral de actiuni ale Netcity Telecom (operatorul rețelei metropolitane cu o lungime de aproximativ 1.000 km), detinut de către UTI Netcity Investment si UTI Grup.
Proiectele „Smart”, un numitor comun
2016 a fost primul an in care operatorii mobili s-au implicat in proiecte Smart City de amploare.
Startul a fost dat de catre Telekom Romania, care a anuntat in aprilie primul proiect-pilot integrat de tip Smart City, realizat in parteneriat cu Cisco si implementat în Parcul Tineretului. Proiectul din Capitala integreaza 4 tehnologii (soluții de parcare inteligentă, conectivitate gratuită Wi-Fi, siguranță a orașului și iluminat inteligent) intr-o platformă dedicată de tip IoT.
In iunie, Volkswagen a anuntat colaborarea cu Vodafone Romania, pentru soluţii de conectivitate in automobile dezvoltate pe baza retelei Supernet 4G. (Vodafone a fost desemnat in 2016, pentru al treilea an consecutiv, lider mondial pe zona serviciilor Machine-to-Machine.)
La finalul anului, Orange a anuntat implicarea in proiectul-pilot „Alba Iulia Smart City 2018”. Apelul pentru proiect a fost facut public de catre fostul ministru al Comunicatiilor Marius Bostan in cadrul expo-conferintei nationale Ziua Comunicatiilor 2016.
ANCOM – amenzi, licitatii, strategii
Incepand din a doua jumatate a anului trecut, ANCOM a inceput sa aplice amenzi operatorilor Vodafone Romania, Orange Romania si Telekom Romania Mobile Communications pentru neindeplinirea obligatiilor de acoperire. In octombrie, autoritatea a mai aplicat o amenda operatorului Vodafone Romania pentru neaplicarea plafonului maxim la internet mobil în roaming, dar in aceeasi luna Curtea de Apel a dispus suspendarea aplicarii masurilor cu efect retroactiv impuse de ANCOM.
In 2016 a intrat in vigoare si noua Lege privind infrastructura de telecomunicatii, care reglementeaza accesul pe proprietatea publica, privata si la infrastructura fizica a operatorilor de retea, precum masurile ce vizeaza coordonarea lucrarilor de constructii civile. Legea 159/2016 prevede ca ANCOM stabileste tarifele maxime pentru accesul pe proprietatea publica si privata si tarifele orientative pentru accesul la anumite categorii de infrastructură fizica, avand si rolul de a reglementa solutionarea litigiilor.
Anul trecut, ANCOM a adoptat „Strategia pentru comunicațiile digitale 2020”, care defineste prioritatile strategice si principalele directii de actiune pentru urmatorii 3 ani, dar si „Planul de actiuni pentru anul 2017”, care include:
– aplicarea efectivă a prevederilor noii Legi a infrastructurii;
– revizuirea reglementarilor privind serviciile de comunicatii electronice;
– alocarea de mai multe resurse de spectru radio pentru comunicatii electronice;
– noi reglementări privind serviciile postale.
Pe final de an, ANCOM a lansat si o noua licitatie pentru alocarea multiplexurilor de televiziune digitala terestra. Obiectivul acestei a patra licitatii este alocarea celor doua multiplexuri naționale, 26 de multiplexuri regionale si 18 multiplexuri locale nealocate in procedurile anterioare.
2016 – doi ministri si un interimar
Nu in ultimul rand, 2016 este anul in care la conducerea MCSI s-au schimbat doi ministri, Marius Bostan fiind inlocuit de Delia Popescu, interimatul de o luna fiind asigurat de catre seful Dragos Tudorache. La inceputul acestui an, portofoliul MCSI a fost preluat de catre Augustin Jianu, fostul director general al CERT-RO.